Oorzaken stress, overspannen of burn-out

Veel mensen hebben last van stressklachten. En hoewel stress ons helpt om prestaties te leveren, heeft het, als je te weinig herstelmomenten inbouwt, op langere termijn nadelige gevolgen voor je denken en doen en kan je overspannen of burn-out raken. Te veel stress is volgens het ministerie van Sociale Zaken beroepsziekte nummer 1.

Wat zijn de oorzaken

Heel eenvoudig gezegd, stressklachten ontstaan omdat de draaglast niet in balans is met de draagkracht. Maar het zijn nogal wat factoren die de draaglast bepalen: werkdruk, gezinssituatie, te veel uitdaging in je werk (of te weinig), mantelzorg, onduidelijkheid op het werk, te veel of juist te weinig sociale activiteiten, slechte sfeer op het werk.

 

En wat voor de één te veel is, kan de ander goed aan en dat heeft te maken met je persoonlijke draagkracht. Heb je bijvoorbeeld last van een té groot verantwoordelijkheidsgevoel of perfectionisme. Vind je het moeilijk om te ontspannen, tijd te nemen voor jezelf, grenzen te stellen? Zorg je goed voor jezelf door voldoende slaap, genoeg beweging en voldoende slaap?
Allemaal factoren die de draagkracht beïnvloeden. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

Dan heb je ook nog de maatschappelijke ontwikkeling dat je altijd gelukkig moet zijn, altijd leuke dingen moet doen, geen feestje mag missen en tussendoor continu allerlei appjes moet beantwoorden.

Als de draaglast niet meer in verhouding staat met de draagkracht, dan sta je te lang 'aan'. Je lichaam heeft te weinig tijd om te herstellen, te weinig tijd om 'uit' te staan. Je interne stressysteem wordt overbelast en ontregeld met als gevolg fysieke, cognitieve en emotionele klachten.

Voor wie:

Je hebt bijvoorbeeld last van:

  • vermoeidheid
  • het werk niet los kunnen laten
  • een constant gejaagd gevoel
  • concentratieproblemen
  • vergeetachtigheid
  • een korter lontje
  • emotioneel minder stabiel
  • slaapproblemen
  • fysieke klachten

Wat is het verschil tussen stress, overspannen en burn-out

Een burn-out of overspannen is (helaas) niet objectief vast te stellen of te meten. De diagnose moet dan ook altijd door een arts worden gesteld.
Een pragmatische indicatie is of je bovenstaande klachten ervaart.
Hoe lang je de klachten hebt en/ of vermoeidheid ervaart bepaalt dan: stressklachten, overspannen, gezonde stresss.

 

Lees meer over onze visie op begeleiding bij stress- en burnoutklachten 

Naar boven