Visie en werkwijze coaching

Coaching is een uitstekend instrument om daadwerkelijke gedragsverandering te begeleiden. In een 1-op-1 traject verken je met de coach van Essentioneel jouw situatie, analyseer en ontwikkel je een nieuw gedragsrepertoire. In een professionaliseringstraject werk je met name aan vaardigheden (time management, communicatie en leiding geven). In ‘werken vanuit je essentie’ ga je in op jou als mens en hoe jij je kwaliteiten in je werk meer kunt benutten. De laatstgenoemde coachingstrajecten zijn bedoeld voor medewerkers die last hebben van spanning of stress op hun werk.

Visie op medewerkers

Ieder mens beschikt over alle kwaliteiten, alleen hebben wij sommige kwaliteiten meer of minder ontwikkeld. In de coaching word je bewust van de kwaliteiten die je al goed hebt ontwikkeld en ga je andere kwaliteiten meer benutten. De uitgangspunten van Essentioneel coaching zijn:
• een positief mensbeeld
• het aanspreken van oorspronkelijke kwaliteiten waarover ieder mens beschikt
• ingaan op mogelijkheden in plaats van op belemmeringen
• oplossingen zoeken in het heden in plaats van graven in het verleden
• denken, voelen, willen en handelen aan laten sluiten op innerlijke verlangens
• leven vanuit passie en betrokkenheid

Coachingsstijl

De coachingsstijl van Essentioneel wordt door klanten omschreven als:
• Respectvol: respectvol naar ieders eigen proces
• Confronterend: confronterend naar gedrag en de effecten daarvan op de persoon zelf en op anderen
• Relativerend: ontwikkeling is niet alleen zwaar, ontwikkelen kan ook met plezier gepaard gaan
• Ervaringsgericht: praten over de situatie is belangrijk, maar het gaat vooral om het ervaren en toepassen van de nieuwe inzichten
• Diepgaand en praktisch: het stimuleren van diepgaande ontwikkeling en deze ontwikkeling tegelijkertijd praktisch en direct toepasbaar maken
• Professioneel: een professionele benadering van het bedrijf, de persoon en het proces is voor Essentioneel belangrijk

Ook het ‘hoe’

De coaching is niet: ‘u moet gewoon anders denken’, want dat is veelal makkelijker gezegd dan gedaan. Stap-voor-stap leer je hoe je je minder door overtuigingen kunt laten beheersen. De coaching richt zich dus niet alleen op ‘wat je wilt doen’, maar vooral op ‘hoe je dat kunt bereiken’.

Diepgang en praktisch

De opgedane inzichten en ontwikkelingen vertaal je naar concrete acties op uw werk. De ontwikkeling is direct zichtbaar, praktisch en concreet. Je creëert daadwerkelijk een evenwicht tussen bijvoorbeeld je betrokkenheid bij je organisatie en je eigen grenzen!

Aantal gesprekken

Een gemiddeld traject omvat tussen de zes en acht gesprekken. Elk traject start met een intakegesprek. In dit kennismakingsgesprek gaan we in op de doelen van het coachingstraject. Het biedt jou de mogelijkheid om te onderzoeken of de coaching van Essentioneel bij je past.

Ervaring 

Inmiddels heeft Essentioneel 20 jaar ervaring met coaching. Coachingstrajecten met verschillende medewerkers in verschillende organisaties en uitstekende referenties opgebouwd bij zowel de professionaliseringstrajecten als ‘werken vanuit je essentie’.

NOBCO

Als aangesloten lid van het NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) hanteert Essentioneel de algemene voorwaarden van het NOBCO. Ook de Ethische Gedragscode van het NOBCO is van toepassing op de coachingstrajecten. 

Naar boven