Stress en burn-out coaching

Veel mensen hebben last van stressklachten. En hoewel stress ons helpt om prestaties te leveren, heeft het, als je te weinig herstelmomenten in bouwt, op langere termijn nadelige gevolgen voor je denken en doen en kan je overspannen of burn-out raken. Te veel stress is volgens het ministerie van Sociale Zaken beroepsziekte nummer 1.

Voor wie

Je hebt last van bijvoorbeeld:

 • vermoeidheid
 • het werk niet los kunnen laten
 • een constant gejaagd gevoel
 • concentratieproblemen
 • vergeetachtigheid
 • een korter lontje
 • emotioneel minder stabiel
 • slaapproblemen
 • fysieke klachten

Dan kan het goed zijn dat je stressklachten hebt. Als je té lang stress ervaart, dan kan dit tot overspannenheid leiden en uiteindelijk tot een burn-out.

Inhoud

Met een uitgebreide intake en door verschillende testen (bijvoorbeeld stressbronnen, stresssignalen, persoonlijkheidstype) gaan we kijken wat jou klachten en met name wat de oorzaken zijn.

Want heel eenvoudig gezegd, stressklachten ontstaan omdat de draaglast niet in balans is met de draagkracht. Maar het zijn nogal wat factoren die de draaglast bepalen: werkdruk, gezinssituatie, te veel uitdaging in je werk (of te weinig), mantelzorg, onduidelijkheid op het werk, te veel of juist te weinig sociale activiteiten, slechte sfeer op het werk.

En wat voor de één te veel is, kan de ander goed aan en dat heeft te maken met je persoonlijke draagkracht. Heb je bijvoorbeeld last van een té groot verantwoordelijkheidsgevoel of perfectionisme. Vind je het moeilijk om te ontspannen, tijd te nemen voor jezelf, grenzen te stellen? Zorg je goed voor jezelf door voldoende slaap, genoeg beweging en voldoende slaap?
Allemaal factoren die de draagkracht beïnvloeden. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

Dan heb je ook nog de maatschappelijke ontwikkeling dat je altijd gelukkig moet zijn, altijd leuke dingen moet doen, geen feestje mag missen en tussendoor continu allerlei appjes moet beantwoorden.

Afhankelijk van jouw situatie en stressfactoren gaan we aan de slag. Als je al langer stressklachten hebt en daardoor vermoeid bent, is fysiek herstel de eerste stap (zeker bij een burn-out). Door intensieve begeleiding met gesprekken, testen, oefeningen, opdrachten, achtergrondkennis ga je stap voor stap je draagkracht vergoten en waar mogelijk je draaglast verkleinen.

De oorzaken van stress kunnen dus heel divers zijn, door 20 jaar coachingservaring beschikt onze Stress- en burn-out coach (Marc Hijkoop) over veel kennis, ervaring en een grote gereedschapskist aan tools om je te helpen te herstellen én de onderliggende oorzaak weg te nemen.
De coaching richt zich op fysiek, rationeel én emotioneel niveau.

Resultaten

De medewerker heeft na de coaching:

 • Een goede conditie
 • Een goede balans tussen doen en ontspannen
 • Maakt gebruik van BOMmetjes (Bewuste Ontspannings Momenten)
 • Herkent zijn eigen stressignalen en weet daarmee om te gaan
 • Heeft Inzicht in de fysiologie van stress en de effecten op het lichaam
 • Heeft een goede balans tussen denken en voelen
 • Herkent zijn eigen belemmerende denk- en gedragspatronen en heeft daar minder last van.
 • Maakt duidelijke (en gezonde) keuzes in wat wel, wat niet
 • Heeft een groter zelfvertrouwen
 • Heeft een realistischer, positiever zelfbeeld
 • Heeft door betere prioriteitsstelling minder werkdruk
 • Stelt duidelijke (en gezonde) grenzen
 • Zegt oplossingsgericht nee
 • Heeft minder last van piekeren
 • Heeft minder last van ‘beren op de weg’
 • Weet hoe te ontspannen
 • Heet inzicht in je energievreters en energie gevers
 • Hanteert een goede balans tussen werk en privé
 • Heeft Inzicht in je persoonlijke waarden, normen, doelen en missie
 • Heeft weer plezier in het werk
 • Heeft de beschikking over een terugvalpreventie plan

Wat levert het de organisatie op
Medewerkers die last krijgen van stressklachten zijn vaak waardevol omdat zij veelal betrokken en verantwoordelijke medewerkers zijn. Door de coaching wordt uitval voorkomen of (als op tijd begonnen) beperkt. De directe kosten voor ziekteverzuim per dag zijn ongeveer € 230 (bron TNO). Dit kan nog verder oplopen door bijvoorbeeld vervanging of produktieverlies.

Programma's 

We hebben drie programma’s samengesteld. In het intakegesprek kunnen we bespreken welk programma het best bij jou past.

3 maanden programma
Dit programma is bedoeld voor medewerkers die last hebben van werkstress. Tijdens deze 3 maanden krijg je:

 • Onbeperkt aantal coachingssessies
 • Ondersteuning via Skype
 • 24/7 Whatsapp en telefonische ondersteuning
 • Energieherstel
 • Ontspanningsoefeningen
 • Opdrachten
 • Oefeningen
 • Bewegingsadvies
 • Leefstijladvies
 • Testen

Investering: € 2.950 (excl BTW)

6 maanden programma

Hetzelfde als 3 maanden programma maar dan voor 6 maanden een onbeperkt aantal coachingssessies. Dit programma is bedoeld voor medewerkers die reeds uitgevallen zijn met stressklachten en niet meer volledig werken. Een extra onderdeel is dan ook het begeleiden bij het terugkeren naar de werkplek gemonitord door de spanningsregistratie-tool.
Investering: € 5.500 (excl BTW)

9 maanden programma
Hetzelfde als 6 maanden programma maar dan voor 9 maanden een onbeperkt aantal coachingssessies. Dit programma is bedoeld voor medewerkers die een burn-out hebben. Bij een burn-out is het essentieel dat éérst fysiek herstel plaatsvindt, voordat je met zelfanalyse begint. Stap voor stap bouw je weer je conditie op en eerst werk je aan je fysieke herstel.
Investering: € 7.750 (excl BTW)

Neem voor meer informatie over Stress en burn-out coaching contact op met Essentioneel.

Ervaringen

Gek hè?
In ons dagelijks leven en werk zijn we veel met ons hoofd bezig. Er gebeurt tegelijkertijd nog veel meer: in je lichaam, je spieren, je houding, je gevoel, je hart... Dankzij de coaching ga ik daar nu bewuster mee om en weet ik te luisteren naar mijn lijf en heb ik geleerd te schakelen tussen ratio en gevoel. Het leert me ontspannen, geeft harmonie en maakt dat ik beter slaap. Het zijn juist deze ingrediënten die mij de gehele dag door helpen: in mijn werk, mijn vrije tijd, overdag en 's nachts. Maar kwam ik daar eigenlijk voor? Ik dacht van niet, maar ondertussen zijn de leerpunten waarvoor ik kwam bijna allemaal geëlimineerd. Gek hè? Of niet?
Hoofd P&O

Je kunt het niet inkopen en hebben
Mindfulness is goed. Het heeft mij laten zien dat er ruimte zit tussen mijzelf en mijn denken, waarnemen, bewust-zijn. Met dat inzicht kun je keuzes maken. Met name of je meegaat met je automatismen, patronen, gedachten en of je je ermee identificeert. Het geeft je handvaten om bewuster te leven in het nu. Het heeft mij geleerd dat er verschil is tussen denken, voelen en willen. Laat de dingen die je doet vooral aansluiten bij je willen.
Van een controlegericht, opgeveerd en geladen leven, naar leven met keuzevrijheid tussen doen en zijn. En zijn betekent niet dat je niets meer doet of geen controle meer wilt. Juist niet, maar je gaat anders met de lasten en de lusten in het leven om. Ik ben me gaan realiseren dat ik mijzelf ben, dat ik als mijzelf reageer en emoties, gevoelens en gedachten heb bij de lusten en lasten van het leven.
Met dank aan professional en topcoach Marc Hijkoop. Mindfulness moet je trainen. Dus je moet het willen. Je kunt het niet inkopen en hebben. Mindful moet je zijn. En ik voel me rijk met een levenlang de mogelijkheid om daarin te groeien en te genieten!
CVDH

Ik kan weer lachen en een grapje maken
Door mijn baas naar een coachingtraject gestuurd. Ik ben daar met de gedachten: “is dit wel nodig, er valt toch niets meer te veranderen” naar toe gegaan. Nou dat heb ik geweten, ik wist niet wat me allemaal dwars zat, maar er is dankzij de coaching heel veel veranderd in mijn leven zowel prive als zakelijk. Ik ben er nog niet, maar ik ben al een heel eind op de goede weg naar daar waar ik wil zijn: zelfverzekerd, daadkrachtig, mijn grenzen aangeven en wat heel belangrijk is positiever in het leven staan. Ik kan weer lachen en een grapje maken. Ik geef negatieve gedachten wel aandacht maar stop ze daarna in het hokje “onzin”, want over gaan deze gedachten nooit, maar ik kan er nu mee omgaan dit heb ik dankzij de coachinggesprekken met de coach van Essentioneel heel goed aangeleerd.
Sylvia

Een dag heeft maar 24 uur !!
Na een uitval in mijn werk door overbelasting heeft de coach van Essentioneel mij geleerd naar mijzelf en mijn werkwijze te kijken, er is nu een betere balans tussen privé en zakelijk ontstaan. Ik heb geleerd te luisteren naar mijn gevoel en lichaam en hoe om te gaan met stress situaties. Verder ben ik mijn nu bewust van mijn valkuilen en weet hier mee om te gaan.
Zoals de kop al zegt een dag heeft maar 24 uur, dit is dankzij de coaching inmiddels mijn motto geworden en helpt alles in een ander perspectief te zien.
Regiomanager Pcm Distributiebedrijf

Coaching zette mij weer op het goede spoor
Na een burn-out ging ik weer vol goede moed aan het werk. Maar alles wat ik aanpakte was energieverslindend en zonder gewenst resultaat. Coaching van Essentioneel heeft mij geholpen de oorzaken daarvan te achterhalen.
Ik heb geleerd om niet alleen ‘in mijn hoofd te blijven zitten’, maar ook af te dalen naar mijn gevoel en me bewust te zijn van de effecten daarvan. Mijzelf af en toe van afstand bekijken bleek de sleutel te zijn voor het gericht inzetten van mijn energie. Resultaat: wat ik wil lukt en ik ga weer met plezier naar mijn werk. De coachingssessies waren vaak confronterend, maar altijd eerlijk en met respect voor mijn persoon. En..... we hebben ook nog veel gelachen.
Medewerkster op afdeling Communicatie

Omgaan met gedachten
Gedachten komen de hele dag continu in je hoofd op. Marc leerde mij dat je niet met al die gedachten iets hoeft te doen. Dat je de goede gedachten van de slechte kunt onderscheiden. Dat je die slechte gedachten vervolgens gewoon kunt uitschakelen, net als een tv programma. Door dit toe te passen, ging ik me veel lekkerder voelen. Ik kwam erachter wat ik echt wilde en ging mijn droom om sportverslaggever te worden achterna.
Inmiddels sportverslaggever

If not now, when?
Waarom had ik behoefte aan coaching? Jarenlang heb ik het gevoel gehad dat ik veel meer in me had dan wat ik er werkelijk uit wist te halen. Dan heb ik het voornamelijk over werk. Ik heb een creatief vak en ben zelfstandig ondernemer.
Alles komt dan aan op zelfdiscipline. Die zelfdiscipline had ik wel, maar alleen op de momenten dat ik daadwerkelijk aan een opdracht werkte en ik wilde juist de overige tijd veel productiever zijn. Dat lukte maar niet doordat ik de lat voor mezelf te hoog had gelegd en alles wat ik deed of bedacht niet goed genoeg vond, met als gevolg dat ik maar helemaal niets meer deed. Daar baalde ik van. Maar nog niet goed genoeg en juist door er nog meer van te balen met hulp van de coach van Essentioneel heb ik dat patroon kunnen doorbreken. Ik ben weer terug bij mezelf. Ik focus minder op wat anderen al allemaal hebben bereikt, ik ga uit van m'n eigen kwaliteiten en heb het plezier in het maken van vrij werk weer helemaal hervonden.
Ook in m'n privé-leven heb ik veel meer balans gevonden, met name het toepassen van de lift is echt een deel van m'n leven geworden. Het lukt nog niet altijd, maar het heeft me in veel situaties al geholpen. Ik vertel altijd met veel enthousiasme over de coaching en zou eigenlijk willen dat iedereen dat doet. Ik denk dat we dan een heel andere wereld zou hebben.
Oh ja mijn lijfspreuk is geworden, IF NOT NOW, WHEN? (Quote, Dalai Lama)
Zelfstandig ondernemer

Evenwicht tussen hoofd, hart en buik
De coaching door de coach van Essentioneel heeft mij het evenwicht tussen hoofd, hart en buik gebracht. Dat leidde tot rust, inzicht en resultaten. Voor mij het belangrijkst: Het in contact blijven met mijn gevoel!
Adviseur

Meer naar mijn lichaam luisteren
De reden dat ik bij Essentioneel terecht ben gekomen is dat ik na een lange intensieve periode van 2 jaar met zeer veel reisuren tussen veel verschillende werklocaties (waar onder een aantal zeer lastige) mijn regelmaat en structuur langzaam verloren ben.
Dit is mij overkomen omdat ik in deze tijd de signalen uit mijn lichaam negeerde en gewoon door ging ten koste van alles, ondanks waarschuwingen uit mijn directe omgeving. Met als gevolg dat ik in de eindfase overal branden stond te blussen en mijn lichaam ging protesteren (zweetaanvallen / hoodpijnen) en mijn zelfvertrouwen uiteindelijk nihil was geworden.
Na advies van bedrijfsarts en huisarts heb ik een periode van rust genomen. Tijdens deze periode heb ik veel gefietst en nagedacht maar ik kwam niet tot rust omdat ik mezelf allerlei zaken bleef verwijten.(Had ik maar dit ......... of had ik maar dat ...........of had ik maar zus ............. )
In overleg met mijn werkgever heb ik met een afspraak met de coach gemaakt (achteraf hoor je dat er meer mensen bij Essentioneel komen). Een van de eerste dingen wat ik leerde is "meer naar je lichaam luisteren" en "meer aan jezelf denken" en daarna te handelen.
Ik moet zeggen dat de eerste geprekken intensief waren maar dat het zelfvertrouwen per week groeide en uiteindelijk geheel is teruggekomen. Ik zie mijn toekomst weer gestructureerd en vol zelfvertrouwen tegemoet!!!!!
Projectleider

‘Mijn-authentiek-zijn’
De coach van Essentioneel heeft mij de eerste stappen in 'mijn-authentiek-zijn’ leren maken. Ik ben mijn kracht en rationele kwaliteit in toenemende mate gaan combineren met mijn zachtheid en vrouwelijkheid. Het effect is dat ik met meer rust en zelfvertrouwen in het leven sta en mijn persoonlijkheid de ruimte geef. Vanuit vrouwelijke rust ben ik in mijn coachwerk beter in staat compleet open te staan en vertrouwen te geven. Dit zorgt in mijn coaching voor een versneld effect in de persoonlijke groei van mensen.
Coach

Sceptisch tegenover een coachingstraject
Aanvankelijk stond ik sceptisch tegenover een coachingstraject. Ik had dit toch niet nodig, ik weet hoe het moet, ik ken de theorie. Ik dacht dat ik mijzelf wel kon redden. Dan gebeurt er een klein incident waardoor je weet dat je op de rand loopt, zo kan en wil ik niet verder.
Ik heb de coaching van Essentioneel ervaren als plezierig, ontspannen, soms erg confronterend.
De tools die ik heb gekregen om om te gaan met mijn gevoel, zijn goed toe te passen. Moest ik hier in het begin nog bij nadenken nu lukt het steeds beter om dit "natuurlijk" te laten gebeuren. Het was goed om af en toe eens een spiegel voorgehouden te krijgen.
Productieleider

Naar boven